Annonce-banner

24. marts 2021

BRYSTMÆLK VS. MODERMÆLKSERSTATNING

Grunden til at vælge brystmælk fra og modermælkserstatning til behøver ikke kun at være, at du ikke har mulighed for at give dit barn bryst. Du kan også tage et personligt valg ud fra, at det passer bedre til dig og dit barn. I denne artikel giver vi dig et indblik i forskellene på brystmælk og modermælkserstatning.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ BRYSTMÆLK OG MODERMÆLKSERSTATNING?

Både brystmælk og modermælkserstatning indeholder mange af de samme vigtige og nødvendige indholdsstoffer. Modermælkserstatning er som udgangspunkt fremstillet ud fra den komplette sammensætning fra brystmælk.

Man bliver løbende hele tiden bedre til at fremstille og sammensætte modermælkserstatning. Men på trods af dette, er der stadig et stykke vej endnu til den komplette helbredsmæssige sammensætning, der fuldstændigt kan erstatte brystmælk.

Brystmælk har gennem tiden også udviklet sig naturligt, for at nå frem til den komplette og perfekte sammensætning af nærende føde til det nyfødte barn, sådan som vi kender det i dag. Du skal dog være opmærksom på, hvad du spiser og drikker ved amning.

ER BRYSTMÆLK ELLER MODERMÆLKSERSTATNING SUNDEST?

Sundest er et relativt begreb, og man kan som standard sige, at brystmælk er den mest optimale løsning. Det betyder ikke, at modermælkserstatninger er usunde. Som navnet antyder, er det en erstatning for noget, der ellers er den optimale løsning.

Ud fra undersøgelser er der en række påviste fordele ved brystmælk:

BRYSTMÆLK BESKYTTER

Brystmælk beskytter mod at barnet får maveproblemer som mave-tarm katar og diarré. Brystmælk beskytter også barnet mod influenza, forkølelse og udslæt.

BRYSTMÆLK REDUCERER RISICI

Brystmælk reducerer risikoen for at udvikle brystkræft, livmoderkræft, kræft i æggestokkene, hjertesygdomme og type 2-diabetes. Desuden halveres risikoen for vuggedød.

BRYSTMÆLK ØGER FORBRÆNDINGEN

Amning øger din forbrænding med op til 500 kalorier dagligt. Det er sundt i en tid, hvor du muligvis ikke får bevæget dig så meget, som du plejer, når du er blevet hjemmegående på barsel. Det kan også hjælpe dig med at tabe dig hurtigere efter en fødsel og graviditetsperiode, hvor du kan tage en del på.

MODERMÆLKSERSTATNING OG ALLERGI

Gener kan vi ikke løbe fra, og der kan være forskellige allergier i en familie. Dette kan meget let blive videregivet til barnet, hvorfor der findes smarte allergivenlige modermælkserstatninger, hvis du ikke kan- eller vil amme.

Det kan ske, at du senere finder ud af, at dit barn ikke kan tåle en bestemt modermælkserstatning, og det er heldigvis aldrig for sent at skifte til en allergivenlig modermælkserstatning. Skiftet kan på en par dage få dit barn til at få det meget bedre.