Forstå dit barns hjerne

Som de fleste godt ved, så er der stor forskel på et barns hjerne og en voksens hjerne – hvilket selvfølgelig er logisk nok. Som voksen glemmer man, hvordan ens hjerne har udviklet sig. Men det er faktisk vigtigt at blive husket på det, når man snakker til et barn.

Børns hjerne

Et barns hjerne har selvfølgelig ikke haft lige så lang tid til at udvikle sig, og der er mange ting som de ikke forstår endnu – også selvom du har forklaret det op til flere gange. Det kan til tider virke opgivne, når de ikke lytter til det man siger. Men det er bestemt ikke fordi, at de ikke vil lytte til dig! Deres hjerne er simpelthen ikke klar til det.

I de første år, udvikler barnets hjerne sig helt vildt! Den er hele tiden under nye indtryk, som den skal forholde sig til. Men med tiden kan det blive stressende. Hjernen er fyldt med så mange informationer, at det kan være svært at forholde sig til. Så når du forklare dit barn, at de skal gøre noget – og de så ikke gør det, er det altså ikke fordi at de ikke vil! De har måske travlt med at forholde sig til gamle informationer, som kan være leg og deres fantasi.

Barnets fantasi

Der er muligvis ikke noget mere fortryllende end børns fantasi. Den kan strække sig uendeligt, og det kan til tider være svært at forstå. Der er rigtig mange forskellige ting, som kan spille ind i børns fantasi. En stor del er legetøj. Børn elsker at lege, og de kan gøre det hele dagen! Det kan eksempelvis være de leger med dukkehuse eller biler. Så når de måske ikke lytter første gang, er det altså fordi deres hjerne er fuldt optaget med de gamle informationer. Men der er stadig håb forude.

Kommunikation 

Det er utroligt vigtigt, hvordan du snakker med dit barn. Det er eksempelvis afgørende, hvordan du spørger dem. Du skal nemlig være helt præcis i, hvad du gerne vil fortælle dem. Så er der nemlig mindre informationer, som de skal forholde sig til. Det samme gælder for spørgsmål. De kan ikke altid forholde sig til et spørgsmål. Så hvis du ændre dit spørgsmål til en helt almindelig sætning, er der større chance for at de vil lytte.

Derudover er det også vigtigt, at du anerkender dem, når de så lytter. Dette vil få dem til, at gerne vil gøre det igen. Så du skal ikke opgive håbet endnu!