Husk at prioritere søvnen som nybagt forælder

Søvn er en essentiel faktor for sundhed og velvære hos nyfødte børn og mødre. Tilstrækkelig søvn kan hjælpe med at støtte den fysiske og emotionelle udvikling hos både barnet og moren, samt fremme bånddannelse og tilknytning.

Nyfødte børn har brug for en betydelig mængde søvn for at vokse og udvikle sig ordentligt. De første få måneder af livet vil babyer sove det meste af dagen og natten, hvilket giver en gennemsnitlig søvnmængde på omkring 16 til 17 timer om dagen. I denne periode arbejder deres kroppe og hjerner hårdt for at vokse og tilpasse sig deres nye omgivelser. Her er søvn er en vigtig del af denne proces.

Af samme årsag lan en konsistent søvnrutine være gavnlig for både barnet og moren. En konsistent sengetidsrutine kan hjælpe med at skabe en følelse af sikkerhed og forudsigelighed for barnet, hvilket kan forbedre deres søvnkvalitet. For mødre kan en konsistent søvnrutine også hjælpe med at reducere den stress og træthed, der kan følge med at passe et nyfødt barn.

Det er også vigtigt, at børn har et sikkert og behageligt sovemiljø, fri for forstyrrelser. Dette kan omfatte et rent (støvfrit), stille og køligt soveværelse, samt en behagelig og støttende slyngevugge eller et bassin.

For mødre er søvn også essentiel for deres fysiske tilstand og emotionelle sundhed. De mange krav til pasning af et nyfødt barn kan være overvældende, og at få nok søvn kan hjælpe mødre med at håndtere de stressfaktorer, der følger med at være forælder. Søvn kan også hjælpe mødre med at komme sig fra de fysiske strabadser fra fødslen, som kan efterlade kroppen med et stort behov for at restituere og komme sig.

Det kan man gøre for at skabe en bedre søvn

Der er flere trin, som mødre kan tage for at fremme sund søvn for sig selv og deres børn. Det kan blandet andet være at skabe en konsistent sengetidsrutine for både mor og barn. Søvn spiller nemlig en stor rolle for dem begge.

Dertil er det vigtigt, at rammerne er gode, når barnet skal sove. Sørg derfor for at have et sikkert og behageligt miljø, som barnet sover i – og føler sig tryg i.

Foruden at fokusere på selve søvnen, kan det give mening at finde en form for aflastning til praktiske opgaver. Mange har en partner, som kan hjælpe med dette, men som familie kan man også vægte at få hjælp udefra til f.eks. rengøring eller lignende. Det kan være med til at sikre ro, så man bedre kan genoplade.