Annonce-banner

18. maj 2021

Problemer med eksamen? Bliv bedre til at klare prøverne!

Eksamensangst er ikke noget at grine af. Desværre er det netop, hvad mange vil gøre. For når man ikke har indblik i en angst eller fobi, er det lettere at le end at søge indsigt. Sådan har det alle dage været. Vi henkaster det vi ikke helt forstår til pjat eller en illusion skabs af personen selv. For alle bliver vel nervøse forud for en eksamen?

Ja, men eksamensangst er nu mere end blot lidt tør mund og let sved på panden. Det er en følelse af den berygtede sorte klap og panik. Derfor skal det afhjælpes.

Hvad kendetegner eksamensangst?

Der kan være mange tegn på eksamensangst. De mest typiske er følelsen af kvalme eller frygt for at kaste op, svimmelhed, katastrofetanker og meget mere. Kroppen kan ganske enkelt slå over i en tilstand af ren frygt, hvor hjertet hamrer, mens sindet ikke er til megen hjælp, da rationelle tanker er tilsidesat, mens hjernen spiller en film af skrækscenarier.

Så hvad kan man gøre? Hvordan kan man tæmme sin angst for at gå til eksamen? Vi har talt med en psykoterapeut, som du kan læse mere om her. Hun kommer med gode råd til at få styr på nerverne og klare eksamen bedre.

De gode råd

Problemer med at styre kroppen og tankerne? Ja, det er hverdagskost ved det grønne bord, hvis du lider af eksamensangst. Men med disse råd kan du træne dig til at blive bedre.

Øv din vejrtrækning

Vejrtrækningsøvelser kan hjælpe dig med at finde eller genfinde din ro. Du skal bruge 4-7-8 metoden, hvor du tager en dyb indånding igennem næsen i 4 sekunder, holder vejret i 8 sekunder og puster ud i 8 sekunder. Gentag dette i et par minutter for at mærke roen finde ind.

Få styr på tankerne

Din hjerne er fyldt med tankemylder. Og at den får lov til at arbejde derudad, er ikke godt nyt for din angst. Derfor skal du træne dig selv i at få styr på sindet. Du skal lære at fokusere din opmærksomhed. Når alting bimler og bamler i hovedet, så hav én ting, du fokuserer på og kun tænker på. Det kan være dit åndedræt, som du følger, det kan være fornemmelsen af at sætte dine fødder i det kølige havvand en forårsdag eller noget lignende. Fokuser på denne følelse og lær at give slip for de andre.

Husk at det kan kræve øvelse at komme i gang, så hav tålmodighed. Start evt. med at lade andre guide dig. Brug YouTube til at finde korte videoer om mindfulness eller guidet meditation.

Tal om det

Det hjælper at tale om tingene. Også din eksamensangst. Tal derfor med venner og familie om det. Det gør det lettere for dem at hjælpe dig med varme ord og rationelle tanker. Måske nogen af dem har prøvet noget lignende og kan hjælpe dig?

Husk også at fortælle din lærer om din angst, så han eller hun er opmærksom på det. Husk at lærer og censor ikke er derfor at dumpe dig. De er der for at hjælpe dig med at klare det bedst muligt. Er du åben omkring din angst, vil de helt sikkert udvise hensyn og hjælpe dig det bedste de kan.