Tænk jeres elregning ind i jeres vaner
Dette indlæg er sponsoreret.
Når det kommer til månedlige udgifter, er der færre penge, der er mere ærgerlige at bruge end de penge, hvor man ikke oplever en rigtig værdi. En af de udgifter i de fleste danske hjem er udgifter til el, man egentlig ikke bruger. Hvis man lærer sig selv og familien at tænke elforbrug ind i den daglige rutine, er der faktisk rigtig gode penge at hente, som I i fællesskab kan bruge på sjovere ting.
Læs med her, og få lidt inspiration til en mere strømvenlig hverdag.
Vask tøj, når andre sover
I forbindelse med at spare kroner på sin elregning er det relevant at spørge: Hvad koster en kWh? Som med alle ting på det frie verdensmarked afhænger en vares pris af udbud og efterspørgsel. I forbindelse med strømforbrug betyder det, at når de fleste gerne vil have og bruger strøm, vil prisen som regel også være højere, end når efterspørgslen fra forbrugerne er lavere.
Laver man derfor mad ved sit komfur på samme tidspunkt af døgnet som alle andre, eller vasker man tøj, når man kommer hjem fra arbejde, eller når ungerne kommer hjem fra sport eller idræt, vil man være en del af den højeste efterspørgsel. Og den højeste efterspørgsel resulterer i den højeste pris.
Mange moderne vaskemaskiner har funktioner, så de starter på forudindstillede tidspunkter og slukker igen, når programmet er kørt. Hvis du på den måde sørger for at vaske dit tøj uden for spidsbelastningstidspunkterne, fx om natten eller i løbet af de flestes arbejdstid, vil I som familie udgøre den del af efterspørgslen på strøm, der er lavest. Og det vil kunne mærkes på elregningen!
Faktisk udgør vask op mod 20 % af det samlede elforbrug i en almindelig dansk husstand. Det betyder, at hvis I begynder at vaske tøj, når alle andre sover, vil I i de vågne timer have flere penge mellem hænderne, som familien kan bruge til fælles aktiviteter og sjov.
Jeg vil lade lyset brænde
Sådan lyder en gammel dansk sang, men hvis man gerne vil spare penge på sin elregning, er det en rigtig dårlig vane, for belysning udgør i gennemsnit 12 % af et hjems forbrug af strøm. Lærer I derfor hinanden at slukke for lyset, når I forlader et tomt rum, er der også her kilowatt-timer at spare, så elmåleren ikke bare løber løbsk.
I samme ombæring er det relevant at kigge på de apparater, I måske ikke bruger. Har I flere fjernsyn i forskellige rum i huset, flere opladere til mobiler, tablets og bærbare computere eller måske en spilkonsol, der ikke bliver brugt? Hvis I kan nikke ja til bare en enkelt af disse, kan det være relevant for jer at kigge efter, om I har fået slukket apparaterne på stikkontakten. For selvom de ikke bliver aktivt brugt, er standbyfunktionen en passiv, men stor strømsluger, der ikke giver nogen form for værdi den anden vej.
Ved at huske hinanden og jer selv på, at strøm er noget, der skal bruges aktivt, kan I sænke jeres samlede elforbrug og sidst på måneden have flere penge mellem jer, som kan bruges på den næste udflugt eller familieaktivitet.